Tehnologie de Lucru Sub Tensiune (LST) noua, pentru inlocuirea izolatiei de intindere la LEA

Tehnologiile LST permit intervenția asupra elementelor liniilor și stațiilor electrice în vederea reparațiilor sau modernizărilor fără a scoate de sub tensiune instalația respectivă, aducând astfel importate avantaje gestionarului de rețea, proprietarului instalației și nu în ultimul rând consumatorilor care beneficiaza de un serviciu fără întreruperi.

Lucrul sub tensiune a fost aplicat în premieră în România acum circa 35 de ani, la Sibiu. Echipa care a introdus această tehnologie revoluționară a continuat această tradiție la Sibiu, iar odată cu înființarea S.C. “Smart“- S.A. în anul 2001 această activitate a fost continuată și dezvoltată. De atunci, motivată de cerințele clientului nostru principal – CNTEE Transelectrica S.A. – au fost dezvoltate tehnologii LST noi, a fost îmbogățită zestrea de unelte, instalații și echipamente specializate și au fost aplicate la lucrări de înaltă tehnicitate, toate în premieră națională și multe din ele în premieră mondială.

Până la elaborarea și aprobarea acestei noi tehnoligii, înlocuirea izolatoarelor la LEA 220-400kV se putea face în tehnologie LST doar pentru lanțurile de susținere. Completarea recentă face ca gama tehnologiilor aplicabile de către Smart SA lucrului sub tensiune la izolația și conductoarele LEA 220-400 kV să fie acoperitoare pentru practic toate operațiile de mentenanță de acest gen, eliminând necesitatea retragerii liniei electrice odată cu toate problemele și costurile generate de retragere.